RIDHAM BUILDING PILED FLOOR SLAB

SITA UK Ltd have developed an existing 2700m2 warehouse building at Ridham Dock, Kent, for use as a processing plant to generate up to 950T per day of solid recovered fuel from commercial paper and plastic waste which required a Piled Floor Slab solution. This processing involves shredding, drying, metal and ceramics recovery, baling and wrapping. The equipment train imposes point loads of up to 187KN and each item of plant must be located within tight relative tolerances. There are substantial loadings from HGVs and front end loaders. The existing 1970s floor slab comprised thin concrete over 12m of soft alluvial soils and was inadequate for the proposed loadings.

Working to a deadline imposed by the plant delivery programme, Peter Baxter Associates commissioned a quick and economic site investigation using a rig mounted dynamic cone penetrometer, to determine the depth and strength of the underlying London Clay. A piled floor slab was designed based on segmented precast concrete piles at 3m spacings. The load analysis was carried out using a finite element technique, and two discrete high load areas were increased in thickness. The slab was generally 270mm thick reinforced concrete C50 DS4 power floated, and cast in three areas.

Peter Baxter Associates prepared tender documents based on the NEC Option B contract form, reviewed pile calculations and other contractor’s submissions, and supervised the works. The works commenced 12th December 2011 and were completed in February 2012. The plant became fully operational in August 2012.

BEDDINGTON MEC OVERFLOW CHANNEL

Viridor Waste Management’s Beddington Landfill Site in Croydon, South London, is crossed by a “Main Effluent Carrier” (MEC) a 4m wide concrete channel carrying treated sewage effluent to the nearby River Wandle. In storm conditions this channel overflows to holding lakes within Viridor’s site via an Overflow Channel. It was necessary to replace the existing 1987 channel by 2012 with one realigned to the north, in order to release space for landfill cell development.

For economy and aesthetic reasons, Peter Baxter Associates selected a lining system that comprised a plastic web pinned to the subsoil and lined with screened gravel from on site deposits, as a watertight channel was not required. Dry lean concrete was used to line the web in zones where high erosion was predicted. A road crossing was constructed from precast culverts. During the site investigation, a large diameter gas main was discovered metres from its recorded position, requiring a partial redesign of the alignment. This channel will remain in legacy use as part of a landscaped park and is expected to provide a low maintenance and attractive facility for many years.

Peter Baxter Associates prepared the tender documents to NEC Option B, acted as Project Manager and CDM Coordinator, and supervised and tested the works. The project was completed in February 2012 after 10 weeks construction and has coped well with the exceptionally wet conditions since.

Channel excavation through in situ gravel

Recently ompleted channel and road crossing

BETTESHANGAR COLLIERY REDEVELOPMENT

Peter Baxter Associates provided field testing of compacted colliery shale for a redevelopment phase at Betteshanger Colliery Enabling Works. This project involved bulk earthmoving of shale waste to form a site for a business park. On behalf of the earthworks contractor, Peter Baxter Associates negotiated a variation to the compaction and testing regime to improve production rates, and provided a full time and visiting test technician.

COST EFFECTIVE SOLUTIONS

Peter Baxter Associates conducted a combined geotechnical and environmental site investigation for a low rise block of social housing flats in Rochester, Kent. The Phase 1 desk study indicated that a small historic landfill was less than 100m from the site, giving moderate risk of the migration of landfill gases. To assess this risk, two gas monitoring installations were installed in windowless sampler holes during the geotechnical investigation.

Site monitoring of the boreholes for landfill gases was carried out by PBA. None were detected. The proximity of the site allowed PBA to quote very competitive visit rates.

TWO FOR ONE

‘Petworth’ Biggin Hill. Peter Baxter Associates provide geotechnical design advice to projects of all sizes in Kent and elsewhere. ‘Petworth’, Biggin Hill illustrates the many smaller redevelopment projects that we assist with. An existing bungalow was replaced by two new semi-detached properties.

PBA issued the site investigation report including bearing capacity and tree effects, within 15 working days of being engaged.

BORED BOOKIES

Drilling a hole in the floor of a bookmakers! Peter Baxter Associates used a handheld hydraulic hammer to obtain a 4m windowless sample inside a Victorian building for this retail to residential development incorporating a basement.

A standpipe was installed to allow site monitoring of groundwater in the London Clay strata.

HISTORIC REDEVELOPMENT

Old High Street, Folkestone. As part of a retail redevelopment in historic Folkestone, Kent, an external staircase was required. Peter Baxter Associates measured soil strength parameters in a hand dug trial pit and provided a bearing capacity estimate to the structural engineer.

This project typifies PBA’s small scale geotechnical design services.

GOTHIC REVIVAL

Peter Baxter Associates were commissioned to carry out a geotechnical and environmental site investigation for a proposed new visitor’s centre at Margate Caves, Kent. The site was uneven and heavily overgrown. The access restrictions and uncertainty over the strength of the historic chalk caves was resolved by using a lightweight tracked sampler rig drilling to 5m depth.

PBA interpreted the complex geology of the site and recommended geotechnical design solutions for the foundations of the proposed portal frame structure.

Z CARS TO GRAND DESIGNS

A 1960’s former police station at Northfleet, Kent, was investigated by Peter Baxter Associates. The site investigation comprised a 10m deep borehole, trial pits, in situ strength testing and in situ soakaway testing.

On completion of the works an environmental desk study and intrusive site investigation were carried out.

An interpretive report containing the geotechnical design of foundations and recommendations for ongoing site testing was completed, all for a very competitive price.